nl_natursteen_02

7,5 tons FUSO Canter ideaal voor Natuursteen Westerkwartier

In het Groningse Grootegast runt Johan Hofman zijn eigen steenhouwerij: Natuursteen Westerkwartier. Samen met zijn vrouw en twee medewerkers vervaardigen en onderhouden zij natuurstenen grafmonumenten. En sinds kort heeft het hechte team versterking gekregen van een nieuw lid, de 7,5 tons FUSO Canter.

 

Al 13 jaar is Hofman zelfstandig ondernemer. Met zijn bedrijf Multi-Ets werd hij onder meer ingehuurd door steenhouwerijen in de Noordelijke provincies om het graveerwerk op natuurstenen monumenten te verrichten. Na verloop van tijd besloot de Grootegaster zijn eigen steenhouwerij te starten: Natuursteen Westerkwartier. “En dat was best wel een stap, aangezien je de concurrentie aangaat met je eigen klanten”, vertelt Hofman, die ook nog steeds graveert voor andere steenhouwerijen.

 

Inmiddels heeft Hofman alweer zeven jaar ervaring als steenhouwer. Met zijn bedrijf maken hij en zijn team monumenten en bouwgerelateerde objecten. “Maar het gaat in 90 procent van de gevallen om grafmonumenten”, geeft hij aan. Hoe dat in zijn werk gaat? “Wij krijgen de monumenten aangeleverd vanuit India en China. Wij zetten ze in elkaar, maken hem verder naar wens van de klant, graveren de tekst en verzorgen de plaatsing.” En daar komt de 7,5 tons FUSO Canter bij kijken.


De rol van de Canter

Tot voor kort vervoerde Hofman de complete monumenten met een pick-up naar de eindbestemming, veelal in de West-Groningse gemeente Westerkwartier. “Maar eigenlijk was je bijna altijd te zwaar beladen. Bovendien was het lichamelijk heel zwaar, omdat je handmatig die zware objecten eruit moest tillen en vervolgens met een bok en kettingtakel moet plaatsen. Het gaat vaak toch om gewichten van 1000 tot 1500 kg.” Met de komst van zijn nieuwe FUSO truck is hier het nodige aan veranderd.

 

De 7,5 tons Canter met een vermogen van 110 kW (150 pk), staat bekend om zijn grote laadvermogen. De Canter heeft namelijk zelf een lager eigen gewicht dan gebruikelijk. Hofman kan in totaal 2500 kg aan vracht laden. En dat ondanks de aanwezigheid van de zware, onmisbare HIAB XS 066 B-2 HiDuo-kraan die 2000 kg naast de truck kan tillen. “Hierdoor zijn we nooit meer overbeladen. Bovendien kunnen we tot wel drie kleine monumenten tegelijkertijd vervoeren. We hoeven na een plaatsingsklus niet terug naar de zaak om het volgende monument op te halen. Dat scheelt veel tijd én geld.”

 

Efficiëntie

Als de Canter één ding heeft opgeleverd, dan is dat wel tijd. Door de truck en zijn specifieke opbouw zijn Hofman en zijn team een stuk efficiënter geworden. “De Canter is smal, waardoor je vaak dicht bij het graf kan komen. In de helft van de gevallen, kan je het monument direct vanuit de laadbak met de kraan plaatsen. Daar hebben we veel tijd mee gewonnen. Waar het plaatsen van een grafmonument voorheen vier manuren kostte, kan het nu in de helft van de tijd.”

 

“Kortom: we zijn erg tevreden met de truck. Het is een enorme vooruitgang. We hebben meer tijd en het is fysiek minder zwaar. Alles wat met oliedruk kan, is beter dan met bloeddruk toch?”, sluit Hofman lachend af.

 

 

nl_natursteen_01